miercuri, 2 decembrie 2009

We Are All Made in China

Discutam cu cineva tendinta din ce mai accentuata de plagiatura, cel putin la nivel de pantofi. Multumita obsesiei mele Ebay, precum si iubirii profunde fata de Google, de-a lungul timpului am descoperit ca orice se va copia. Si se va copia. Si se va copia. E si asta o forma de apreciere, yes?
Sa trecem la concret. Mai jos avem doar cateva exemple.


Christian Louboutin, 1195$


China version no 1, 44$

China version no 2, 29$

China version no 3, 32$

Balmain, 1686$

Oak, 198$

Akira, 89$

China version 1, 53$

China version 2, 39$

Balmain, 1600$

Guess by Marciano, 288$

Bakers, 170$

Aldo, 140$

Made in China version 1, 50$

Made in China version 2, 35$


Alexander McQueen, $1115




Steve Madden, 129,95$

Made in China, 35$

Pe de o parte, condamnabil, pe de alta, avand in vedere si realitatea lumii in care traim, plagiatura permite majoritatii sa atinga, intr-un fel, lumea accesibila doar celor foarte bogati.
Nu am mentionat aici copiile fidele ale marilor designeri, care sunt ulterior vandute drept originale. Acelasi lucru se intampla si in cazul hainelor, desi tendinta este mai redusa (aparent este mai usor sa copiezi pantofi).

Personal, nu fac parte dintre cei favorizati, ca pot sa isi permita pantofi de mii de dolari. Totusi nici nu simt nevoia sa port o pereche de pantofi doar pentru ca sunt extrem de populari. Dilema este nu doar morala, ci si estetica. Cu cat un model este mai accesibil, cu atat isi pierde din valoare. Pe de alta parte, in cazul nostru mai intervine un factor. Majoritatea acestor pantofi (copii) ajung la noi la preturi care rivalizeaza cu nivelul de lux autohton si aparent se incadreaza intr-o clasa superioara. In SUA orice pustoaica isi permite o pereche de high heels de la Go Jane, la noi aceiasi pantofi sunt rezervati acelora dintre noi cu un venit cel putin mediu. Voi ce parere aveti?

12 comentarii:

Alice in vintageland spunea...

I totally agree! Nu ma deranjeaza pantofii "adaptati" dupa modelele lansate de designeri atata timp cat sunt bine facute - asa cum zici si tu, imi permit accesul la modele la care altfel as putea numai sa visez. Sunt insa furioasa ca marci mainstream precum Zara, Mango, Topshop, H&M care se ocupa cu "aducerea" hainelor si accesoriilor de pe podium in strada (si care peste tot sunt accesibile) au ajuns la noi marci high end datorita preturilor. Ajungi astfel sa cumperi o pereche de sandale Zara (totally ripoff jill sanders) cu 300 de lei la reduceri. WTF??!!!! Tocmai de aceea incep sa cumpar din ce in ce mai de de pe internet si din afara chiar si cu riscul marimilor care nu corespund si a taxelor postale destul de mari uneori!

Mad Hatter spunea...

La noi Zara & Co este perceputa ca high end, in ciuda faptului ca mai nimic nu este produs original, ele fiind 'inspired brands'. Dar este pur si simplu frustrant cand cumperi ceva si sub eticheta observi pretul din Grecia/Belgia/whatever, cu 30% mai mic.
Suntem o tara... deosebita :D

Mad Hatter spunea...

Si apropo, chiar astept cu emotie sa cumpar H&M din Romania (probabil produs in Romania) la preturi duble.

Alice in vintageland spunea...

Dap! Sometimes life sucks!:)

Fashion is undead spunea...

pantofii aia @Balmain cu fermoare infasurate imi dau niste idei:D...

SMLXL spunea...

rasfoiam zilele astea bloguri cu outfitt-uri zilnice gen "What I Wore" si admiram pantofii, cei de la Aldo, ghetuta, pe care daca bine imi aduc aminte si tu ti-ai cumparat-o si imi venea sa ma duc la mall sa ma uit ce pantofi mai au la respectivul magazin , dupa care mi-am tras o palma peste frunte... Aldo aici concureaza la preturi cu papucii de designer si cea mai neinsemnata botina costa de la 400 de lei in sus, ceea ce pentru mine, un proaspat arhitect muritor de foame, e cu siguranta sinucidere. Si ma umplu de ciuda pe francizorii brandurilor medii pe piata, care vand in Romania colectiile de anul trecut la preturile dublate ale colectiilor de anul viitor. Ca sa nu mai vorbim ca doar visez pe ascunse la marci gen Martin Margiela...As mai putea eventual emigra in china si sa fac rochii Dries pentru doamnele din Vestul salbatic. Oricum ca e fake ca e original tot prin China se fac, pana si Mac'urile sunt facute in China si asamblate la ele acasa...

Mad Hatter spunea...

@SMLXL aici mai intervine si dureroasa realitate romaneasca. Oricat de mare ar fi familiaritatea cu MMM, Dries, Rick Owen & Co, ea va ramane probabil la nivel virtual o perioada indelungata de timp, daca nu pentru totdeauna. In magazine se vor vinde in continuare colectii vechi la preturi noi si orice va ajunge la noi va fi la pret 'romanesc'.
Personal consider ca Ebayul si magazinele online sunt o solutie, desi la un nivel as prefera sa ma duc in magazinele reale si sa nu realizez ca perechea de pantofi pe care o vreau valoreaza jumatate din salariul de pe o luna.
P.S proasta perioada sa fii un tanar arhitect, din cate mi se spune.

SMLXL spunea...

:))) da intradevar proasta perioada , mai ales daca tanarul arhitect e inebunit dupa fashion.
Dar trece si intradevar E bay-ul si blogurile de la noi mi-au hranit apetitul de Mr Hyde:) pana acum.
Keep up the good work.

verde ursuz spunea...

si totusi, se spune ca cei mai multi bani ar trebui investiti in genti si in pantofi. chiar daca arata la fel si costa doar 4$, calitatea o sa faca intotdeauna diferenta.

Mad Hatter spunea...

Da Verde, dar in ultimii ani designerii ridica preturile din ce in ce mai mult, pantofii si gentile devenind accesibile unui procent din ce in ce mai mic. Cu alte cuvinte, majoritatea nu ar putea vreodata sa 'investeasca' in respectivele produse.
In Romania noastra, la un venit de 1500 de euro pe luna (care totusi depaseste cu mult venitul mediu) poti sa consideri ca investesti cand cumperi o pereche de pantofi de 1200 de euro?

Mary Revery spunea...

sincer, prima oara cand ti-am vizitat blogul (a trecut ceva timp de atunci) si ti-am vazut preturile (fara sa fiu atenta la eticheta) am crezut ca si tu te aprovizionezi din china. :) inca te suspectez de ceva de gen. altfel nu se explica pretul. nu ca ar fi ceva condamnabil. dinpotriva. mi se pare ca intotdeauna ai pretul corect.

ceea ce nu se poate spune de un site romanesc nou creat pe care am ajuns printr-un add de pe facebook si care vindea articole produse in china si binecunoscute de mine la dublu pret. cel mai rau era ca taia fata modelelor asiatice (pe care le consider foarte dragute) din imagini probabil pentru a nu ne trece prin cap sa cumparam si noi de unde au luat ei. jenant.

Mad Hatter spunea...

It's ok, am fost suspectati de lucruri mai rele :D In a way, everything is actually made in china, desi high streetul englezesc gen H&M, Topshop etc etc foloseste fabrici si in alte tari nedezvoltate (gen Romania:P).
Am observat ca au aparut magazine cu haine via China si ca sunt partial blamate. Pe de o parte, nu am avut contact direct cu hainele de la ei,desi am fost tentati, deci nu putem comenta vizavi de calitate, dar vizavi de preturi adaosul nu e atat de mare pe cat pare (desi am vazut si exagerari) deoarece transportul (si vama, in cazul in care o platesc) compenseaza. Totusi cred ca cei care cumpara ar plati mai putin comandand direct (not really sure, cred ca depinde de valoarea comenzilor). Dar pentru cei dispusi sa faca research, cateva site-uri:
http://www.yocofashion.com/
http://www.wholesale-dress.net/
http://www.cicicam.com/fashionwholesale/
http://www.cute-ing.com/index.php?gOo=goods_search_list.dwt&gcat=15
http://www.causewaymall.com/shop/dresses-c-4.html?page=8&sort=1d
Sper ca nu deranjam pe nimeni dand aceste adrese, oricum trebuie depus ceva efort in navigarea lor. Interesant este ca initial au aparut multe produse via China pe okazii.ro dar au fost relativ ignorate.
Ca idee, orice se poate gasi pe Ebay si in cazul in care comanda este suficient de mare pretul transportului se compenseaza. But it does take a whole lot of time to actually find something.
Piata romaneasca online permite momentan destul de multe deoarece consumatorii nu sunt informati si ideea de shopping international inca suna scary pentru multi. Din pacate magazinele chinezesti sunt cel mai mic rau dintre toate, so to say. Dar nu vom fi noi cei care vom arata cu degetul (because of karma, you know).
Cat despre fata modelelor, circula ideea ca fotografiile de pe site-urile respective oricum nu sunt ale produselor respective ci sunt luate din revistele lor de moda. Practic ei fac o replica a produsului respectiv (care este de altfel o replica a unor produse designer made). It's a tad complicated :D
But if anyone needs more info, feel free to ask :)
The Hatter has a cold and is bed bound so is basically living under the laptop.